Modni riječnik

Ajla Ajla | 13:22:00 | 3 komentari

Vjerovatno ste sigurni da znate sve modne izraze. U nastavku teksta pročitajte modni riječnik i iznenadit ćete se da možda neke izraze čujete prvi put.

Accessorize – naziv za modne detalje koji upotpune modnu pojavu. Kao npr. detalji poput: cipela, torbica ili nakita koji su nekada umjereni, a nekada veoma upadljivi. 
Animal print – tkanine s uzorcima i bojama koje imitiraju egzotičnu kožu ili krzno životinja poznate su već davnih tridesetih godina.
Babydoll – označava noćnu odjeću. Koju predstavlja kratka haljinica obrubljena sintetičkom čipkom, mašnama i sićušnim vrpcama.
Batik - indijska metoda bojenja tkanina voskom.
Chantilly - ručno izrađena čipka popularna u 19. stoljeću. Poznata po naglašenim uzorcima i raskošnim detaljima.
Clutch-torbica – je ženska torbica bez ručki. Kao npr. malene torbice slične kutiji za nakit ili pak pismo – torbice s poklopcem.
Čarlston-haljina - kratka haljina do koljena. Dekorirane su nizovima resica koje dodatno ističu plesni pokret.
Činčila - dugačko, gusto i meko krzno glodavca koji potječe iz planinskog područja Anda u Južnoj Americi. Boja je toga krzna uglavnom blijedo siva s crnim vrhovima.
Denim - jak i izdržljiv pamučni materijal pretvara se u moderne odjevne predmete.
Dirndl - vrsta tradicionalne haljine.
Empire-linija - dugačka haljine.
Etno - odjevni predmet inspiriran odjećom nezapadnjačkih civilizacija.
Fun fur - prirodno krzno, kasnije zamijenjeno vještačkim.
Fishnet - termin kojim se početkom 20 – og stoljeća označavaju široki otvori i rupice uglavnom na hula hopkama i čarapama.
Lame – posebno fina dekorativna, sjajna tkanina, a sastoji od metaliziranih srebrenih i zlatnih niti.
Lingerie - objedinjuje donje rublje i noćnu odjeću, dok u novije vrijeme označava i stil dnevne odjeće naglašene senzualnosti.
Macrame - predstavlja način dekorativnog pletenja.
Midi - oznaka za dužinu suknje ili haljine koja nije ni mini, ni maxi.
New look - općenito oznaka za moderan izgled.
Nylon - pojam kojim se označavaju sintetičke tkanine. Najviše je korišten za izradu ženskih čarapa i donjeg rublja.
Op art - uzorci korišteni u modi proizašli iz optičke umjetnosti, op arta, odnosno žanra vizualnih umjetnosti koji koristi optičku iluziju.
Organdi - naziv za laganu, vrlo transparentnu pamučnu tkaninu koja nastaje kao rezultat pažljive hemijske obrade.
Paisley uzorak - paisley ili paisley uzorak, poznat još i kao kašmirski uzorak.
Patchwork - međusobno spajanje malenih dijelova različitih tkanina.
Ready-to-wear - nazivi za konfekcijske linije odjeće koje se industrijski proizvode u velikim serijama i standardiziranim veličinama.
Retro stil - općenito naziv koji se koristi kako bi se opisao odjevni stil.
Paillettes - šljokice i fliteri, općenito blješteći kristalna, metalna ili plastična zrnca koja se koriste za dekoriranje tkanina.
Stiletto - naziv za jako visoku, usku potpeticu.
Šantung - ručno istkana svilena tkanina.
Tartan - gusto vuneno tkanje uzorka karakteristično ukrštenih raznobojnih linija.
Tweed - je tkanina grube teksture.
Ulster - naziv za vrstu dugog vunenog ogrtača koji dolazi do polovine lista.
Unisex - odjeća dizajnirana na način da je pogodna za nošenje i ženama i muškarcima.
Velour - meka tkanina bogate teksture može biti izrađena od svile pamuka, mohera, vune ili sintetičkih tkanja – acetata i rayona.
Vinyl - teški sintetički materijal
Zip - patentni zatvarač.
Jabot - dekorativni nabor od čipke ili nekog drugog finog materijala.
Georgette - svilena ili sintetska tkanina od rayona (umjetne svile).

Ali da moda, odnosno djevojke/žene znaju pretjerati u modnim detaljima govore i ovi modni izrazi. 
Fatkins – naziv za sljedbenike Etkinsove dijete.
Browlemic, browlemia – kada devojka/žena, počupa sve obrve, i ista iscrta obrve kreonom.
Solariumbake – potpuno neprirodna preplanulost dobijena u solarijumu.
Mascary – maskara nanesena u velikim količinama.
Teenile – izraz za osobu koja je suviše stara za ono što nosi.
PSST (Plastic Surgery Simply Terrible) – ovim izrazom skreće se pažnja na zastrašujući izgled osobe neposredno nakon plastične operacije.
Weebles – naziv za žene koje nose cipele sa veoma visokom petom i platformama, pa im je hod veoma, veoma klimav.
Quadriboob – efekat stvoren nošenjem premalog grudnjaka koji „prepolovi“ svaku dojku na dva djela, što rezultira „četvorkom“.
Botoxic – pretjerana zategnutost lica.
Lijepo je pratiti modne trendove, ali ne i pretjerivati u njima.

Kategorije: ,

3 komentara:

  1. PAŽNJA SVIMA:
    Ako vam je potreban hitan i učinkovit Čarobnjak za vraćanje bivšeg partnera, obratite se dr. Ogundele na WhatsApp -u ili Viber Chatu: +27638836445. On će vam svojim moćima pomoći u bilo kojem problemu koji imate, u vezi, braku ili osobnom. Vjerujem mu jer mi je već pomagao, vratio mi je muža nakon 24 sata rada, rekla sam mu da ću svoju priču podijeliti na svakom forumu jer je to moj način zahvale, da mu ljudi zahvaljuju za mene i saznati više o njemu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav svima, moje ime je Dion Dublin, iz Finske. Ovdje želim podijeliti svoje svjedočanstvo, kako bi svi znali kako sam vratio svoju ženu uz pomoć doktora Ogundelea, čarobnjaka. Žena me napustila više od 6 godina, svugdje sam tražio pomoć, ali nitko mi nije mogao pomoći. Prošli tjedan našao sam ljude koji su pričali o doktoru Ogundeleu na različitim forumima i kako im pomaže i u rješavanju njihovih problema, odmah sam kontaktirao dr. Ogundelea koji je odgovorio i započeo svoj posao nakon 24 sata, nazvala me supruga koja je otišla prije 6 godina i vratila se kući, ovo nisu samo priče, ovo je moje istinsko životno iskustvo, ovaj čovjek je vrlo moćan, obratite mu se za bilo koju vrstu pomoći i uvjeravam vas da ćete vam pomoći 100%. Kontaktirajte ga na WhatsApp -u i Viberu: +27638836445.

    OdgovoriIzbriši
  3. pozdrav svima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Shira elijah, imam 40 godina, udala sam se sa 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka moj muž je postao tako čudan i ne razumijem što se događa, on je prepun od kuće do druge žene, toliko ga volim da ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da budem siguran muž mi se vraća, ali sve bez pomoći, plačući i plačući tražeći pomoć, pričala sam o tome s njegovom obitelji ali nisam dobila odgovor. Tako mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Pričala mi je o čovjeku po imenu dr. Alaba, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao nebrojenim ljudima u ponovnoj izgradnji njihovog odnosa . Stvarno sam se uvjerio, brzo sam kontaktirao njegovu email adresu, dralaba3000@gmail.com ili njegov WhatsApp/viber na taj broj +1(425) 477-2744. Objasnim mu sve svoje probleme, rekao mi je da ne moram brinuti da će svi moji problemi biti odmah riješeni. Rekao mi je što da radim da vratim muža, a ja sam to rekla, rekao je da će se nakon 3 dana moj muž vratiti i početi moliti, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok

    OdgovoriIzbriši