KUKURUZ Jako dobar za naše zdravlje
Svi
mislimo da je kukuruz pošto je lahko dostupan obična ne tako bitna
nairnica, ali sutvari nismno svjesni koliko je on bitan za naše zdravlje
i čime je sve bogat. Ustvari kukuruz je jedinstvena namirnica bogata
fotomutritjentima za koje je dokazano da štite zdravlje
našeg organizma
antioksidativnim vrijednostima. Kukuruz
je slatkastog ukusa i lijepe žute boje i sadrži vlakna koja snižavaju
povišen nivo holesterola i brinu se za dobru liniju,
folnom kiselinom
koja štiti krvni sistem, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga, a
preko ugljenih hidrata pruža prijeko potrebnu energiju.
Naučnici
su otkrili da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja,
dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što znači
da je kukuruz kao namirnica čak i kada nije svjež ima dovoljno kalorija i
hranljiih sastojaka koje štite naš organizam.
Klip
kukuruza ima prosječno od 80 do 100 kalorija. Sadrži nezasićene masnoće
koje se smatraju dobrima i održavaju zdrav nivo holesterola u krvi,
smiruju upale i čuvaju zdravlje srca. Naime, zbog velikih količina
vitamina B, B5, C i nekih drugi vitamini kao i minerala, folne kiseline,
beta karotena, fosfora, kalcijuma i magnezijum, kao i antioksidanti,
lutein i zeaksantin govori samo koliko je kukuruz dobar za zaštitu srca.
Kakao
je kukuruz pun vlakana koja su velika blagodat za probavu, pomoći će
Vam da održite liniju, vlakna spriječavaju zatvor, pojavu hemeroida, a
vrlo je moguće da smanjuju i rizik od nastanka raka crijeva.
Takođe
određena istraživanja pokazuju kako kukuruz pomaže razvoju dobrih
bakterija u debelom crijevu. da je dobar i za želudačne probleme, jer
ublažava simptome gastritisa i čira na želudcu.
Kategorije: Ishrana i zdravlje
0 komentari